A rengeteg online társkereső oldallal, az Internet remek hely megismerni jelölteket…és csalókat. Hogyan kerülheted el azokat az embereket, akik csak kiszeretnének használni téged? Itt van pár lehetőság, amit megfontolhat:

Ne keress táv-kapcsolatot valakivel a neten, akit csak most ismertél meg. Helyiekkel találkozgatni lényegesen lecsökkenti az átverés kockázatát, hiszen a legtöbb csaló olyanokat céloz meg, akik nem a környékükön laknak, így nem futhatnak beléjük véletlen.

Ne hozd nyílvánosságra a személyes adataidat, ha csak most ismertél meg valakit. Várj amíg megismereted az illetőt szemtől-szemben is, és kiépül valamilyen biztonságérzet, mielőtt még megosztod vele az intim részleteket az életedről. Csábító lehet megosztani valakivel kissebb titkokat, amikor úgy gondolod, hogy ő “az igazi”. Tarts azonban észben, ha ezt megteszed, akkor pont a csaló kezére játszol.

Mi az anyanyelvük? Ez nem egy ethnikumú megfigyelés. Tény, hogy a legtöbben akik megcélozzák az online társkereső profilokat, a Szovjet Köztársaságból valamint Nyugat-Afrikából származnak. Ha nem olyan jól beszélik a nyelvet, az azonnal rossz jel lehet.

Keress rá a neten az illetőre, mielőtt találkozul vele. Ez nem ugyanay, mintha valakit folyamatosan követnél egy közösségi hálózaton. Próbáld meg kimásolni és beilleszteni az emailt az egyik keresőmotorba és figyelj, hogy mi történik. Talán rájössz, hogy az üzenetek, nem is olyan eredetiek. Rengeteg csalás áldozata felteszi online a levelezésüket, hogy így óvjon meg másokat az átveréstől.

Töltsd fel a jelölted profilképét a tineye.com-ra. Ez kimutatja, hogy hova máshova lett ez a kép feltöltve, és így megtudhatod, hogy valóban ő van-e a képen. Rájössz, hogy rengeteg profilképet, úgy vettek “kölcsön” más emberektől a közösségi hálózaton.

Hogyan kerüljük el az online társkereső csalókat

Használj fizetős társkeresőket. Eltekintve a weboldal finonszírozásától, a díjak javát arra költik, hogy kihalásszák a hamis felhasználókat az igaziak közül. Ha a felhasználónak a hitelkártya adatai megvannak adva az oldalnak, sokkal könnyebben nyomon tudják követni, ha bármi probléma akad a találkozás alatt. Nem minden fizetős oldal szabadul meg az összes csalótól, de tény hogy sokkal kevesebb akad rajtuk, mint az ingyenes oldalakon.

Légy óvatos. Ha valaki megkér, hogy e-mailen keresztül, vagy SMS-ben beszélgessetek nem sokkal azután, hogy online megismerkedtetek, akkor lehetséges, hogy csak kihasználják a bizalmad, hogy feltörhessék a géped és ellopják a személyes adataidat.

Tényleg katonák? Nagyon sok csaló képeket tölt le egy katonáról a közösségi hálózatról, hogy úgy tegyen, mintha a sereghez tartozna. Kihasználva, hogy valaki olyat képviselnek, aki a bizalmat szolgálja, kérhetnek dolgokat, olyan, vagy hasonló kifogásokkal, hogy “haza tudjanak menni”. A katonák tiszteletreméltóak, és soha nem kérnének valamit egy idegentől a neten.

Soha ne nyiss ki mellékletet egy idegentől a neten. Ha valaki küld egy fényképet vagy bármilyen más mellékletet a neten, azt ne nyisd ki. Ha valami okból kifolyólag muszáj, akkor győződj meg róla, hogy fut a vírus-írtód a gépen, és az alaposan megvizsgálja a fájlt. A legtöbb melléklet idegenektől egy vírus, aminek segítségével hozzáférhetnek a számítógépedhez.

Ne higyj el minden szomorú történetet, amit hallasz. A legtöbb csaló, kihasználja a többi tag empátiáját, és szomorú történeteket mesél elhunyt gyermekekről, súlyosan beteg családtagokról, bebörtönzött barátokról vagy más tragikus dolgokról. Ha bármit is kér tőled valaki, és pont a “közelben” jártak, kölcsönszeretnék kérni a bank kártyádat például, ne add oda nekik.

Hívd a kapott számot azonnal. Valaki aki hihetőnek hangzik az interneten, nem biztos hogy ugyanúgy hanzik a telefonon is. Ha odaadják a telefon számukat, rejtsd el a tiédet és csörgesd meg őket azonnal, hogy potenciálisan csaló lehet-e.

Van hírnevük? Weboldalak mint a romancescams.org vagy a pigbusters.net, felrakja a profiljait azoknak a csalóknak akikről tudnak. Győződj meg róla, hogy akivel te beszélgetsz, nincs fent azon az oldalon.

Hogyan kerüljük el az online társkereső csalókat

Jelentsd a gyanús veselkedést. Óvj meg másokat, hogy ne essen abba a csabdába, amibe te is majdnem bele estél. Jelentsd a profilt az oldal adminisztrátorának, és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak is, ha szükséges.

Ne küldj pénzt idegeneknek. Ha megkérnek, hogy küldj át pár száz forintot a Western Union-on keresztül, vajon mi történik? Egy lépésre vagy attól, hogy végleg búcsút ints annak a pénznek örökre.

mm

A Tarskeresooldalak24.hu a legjobb oldal, ha tanácsokat és tippeket keresel az online társkereséssel kapcsolatban. Az összes társkereső oldalt kielemeztük, hogy TE a legjobb online társkeresési élmény részese lehess.

scroll up