Amikor csinálsz egy profilt egy társkereső weboldalon vagy applikáción az okostelefonodon, az egyik legnagyobb probléma, hogy mennyire tudsz névtelen maradni. Nem mindenki szeretné tudatni a barátaival, családjával, rokonaival, hogy párt keres online társkereséssel, és itt a probléma, hogy mindenki hozzáférhet a személyes adataihoz, amint csinál egy profilt.

Ezzel összefüggésben, a Tinder applikáció lett a figyelem középpontja, és most bővebben kifejtjük, hogy mit is jelent az ha valaki titokban követ Tinderen, és hogy hogyan védekezzünk ellene.

Milyen veszélyek származhatnak az online társkeresésből?

Mi az a titkos követés a Tinderen?

A titkos követés a Tinderen azt jelenti, amikor valaki a profilképedet és az első nevedet megszerzi a Tinderről, és ezt használva megszerzi a személyes adataidat, mint például a teljes nevedet, így magtalálhatja a Facebookod vagy azt hogy hol laksz.

A Tinder applikáció nagyon népszerűés ezt bizonyítja a tény hogy 190,000-en töltötték le a Tindert az okostelefonukra. Ez egyenlő Dánia populációjának a 3.4%-val.

Ez a legnépszerűbb mobil app Dániában, és legtöbben flörtölésnek használják, nem úgy mint egy társkereső applikációt, ahol komoly kapcsolatot lehet keresni.

Meghatározó tény hogy bárki ingyenesen csinálhat profilt rajta és hozzáférhet mások profiljáho, de ez azt is jelenti, hogy bárki hozzáférhet a te személyes adataidhoz.

Ez azért van mert a Tiner össze van kötve a Facebook oldaladdal, így bárki aki ‘igen’-nel válaszol a kérdésre, hogy érdekled-e őt, hozzáférhet a Facebookodhoz, láthatja a fénykékpeidet és olvashat rólad.

A Tinder hasonlóan működik, mint az Instagram, ahol hozzáférnek az utolsó 34 képedhez, ha mindaketten ‘igen’-nel válaszoltok.

Több útmutató is elérhető az interneten ami elmagyarázza, hogy hogyan védejük meg magunkat a követőktől a Tinderen, és ezt a problémát figyelembe véve, kutatásokat is végeztek arról, hogy leteszteljék mennyire biztonságos az applikáció.

Ebben a kutatásban, 100 felhasználót -50 nőt és 50 férfiit – vizsgáltak meg, hogy mennyire könnyű őket követni. Az eremény azt mutatta, hogy 60 felhasználóról nem találtak semmilyen személyes információt vagy azt, hogy hol laknak.

A többi 40 felhasználóról azonban többet is megtudtak mint a személyes adataikat, azt is megtalálták, hogy jelen pillanatban hol tartózkodnak.

Hogy találhatnak meg egy fénykép alapján?

A Google rendelkezik egy szolgáltatással, amit ‘Image Search’-nek hívnak, és ha ugyanazt a fényképet használtad a Tinder profilképednek, mint amit Facebookon, Twitteren, Instagramon vagy bármely más oldalon, fennáll a veszély, hogy idegenek megtalálhatnak ezeken az oldalon az ‘Image Search’ használatával. Ezzel hozzáférhetnek bármilyen adathoz, amit ezeken az oldalon megosztasz.

A google ‘image search’ opciója használható arra, hogy felismerjék a csalókat, de arra is, hogy inforációt gyűjts másokról. A legrosszabb esetben a már fent említett követésnél, az illető megtudhatha a teljes nevünket, a címünket, a munkahelyünk címét, így könnyen sebezhetőek vagyunk az ellen, hogy kövessenek és zaklassanak minket.

Mekkora a veszélye annak, hogy valaki kövessen?

Először is, nem kell pánikolni. Habár a 40 a 100-ból hatalmas, ez nem azt jelenti, hogy mind a 40-et valaki zaklatni fogja. Ez a szám arra utal, hogy fenáll a veszélye.

Másodszor pedig, habár a Tinder össze van kötve a Facebookkal, nincs közvetlen lehetőség, hogy valaki a Tinderről találjon rá a Facebookodra. Ha valaki követni vagy zaklatni akar téged, akkor rengeteg keresésen kell keresztül mennie, hogy adatokat találjon rólad.

A legrosszabb tesztelt esetben, a keresztnév és a profilkép alapján megtalálták valaki Twitter profilját, így láthatták a legújabb hozzászólásait amiben beszámolt a munkájáról egy modell ügynökségről. További kereséssel megtalálták a címét. Öt percre rá pedig megtalálták, hogy hol dolgozik, és hogy mi a jelenlegi karrierrje.

Hogy tudom megvédeni magam?

Nagyon kevesen gondolnak arra, hogy milyen könnyen el lehet érni őket a többi közösségi hálózaton, miután regisztráltak a Tinderen.

Mivel a legtöbb Tinder felhasználó 18-24 éves, így a legtöbbjük használ másik közösségi hálózatot, ahol megosztják a fényképeiket, élményeiket és a gondolataikat.

Nagyon kevesen változtatják meg az adatvédelmi beállításaikat olyan oldalokon, mint a Facebook, mielőtt még regisztrálják a profiljukat a Tinderen.

A fiatalok között, a valamilyen nyílvánosság szinte már a második természetbe tartozik, és nagyon kevesen gondolkoznak rajta, hogy milyen veszélyekkel járhat a nem kívánt figyelem, vagy úgy gondolják, hogy semmilyen fontos információt nem tudhatnak meg róluk.

Ha sok barátod van a Facebookon, ügyelned kell arra, hogy a legtöbb személyes információd viszonylag könnyen megszereythető.

Ami azt illeti, nagyon egyszerű elintézni, hogy ne kövessenek a Tindereden keresztül, bár lehet úgy fogod érezni, hogy ez korlátozza a többi közösségi oldalad.

Milyen veszélyek származhatnak az online társkeresésből?

Ahhoz, hogy megvédd magad, kövesd ezeket az óvintéseket:

Itt van három hatékony tanács, hogy ne elkerüld a zaklatást.

Ne használd ugyan azt a profil képet több oldalon is. Ez annyit tesz, hogy használj másik képeket a Tinderen, Facebook, LinkedIn-en, Twitteren, Instagramon, stb. A profilképet amit Tinderen használsz, ne töltsd fel sehova máshova.

Ha elkerülhető, ne add meg a teljes neved. Ha lehetséges, használj becenevet vagy valami hasonlót. Néhány esetben ez nem lehetséges, mint például a LinkedIn-en, de ahol lehet, ott ezt tedd meg.

Ha sok barátod van a közösségi oldalakon, csinálj zárt albumokat olyan oldalakon, mint a Facebook, így te döntöd el, hogy ki nézheti meg ezeket. Cseréld le a profilképed Tinderen olyanra, amelyik még nem volt feltöltve bármely másik közösségi hálózatra. Hasonlóképpen, ellenőrizd, hogy a Facebookod csak olyan barátok láthatják akikben megbízol

mm

A Tarskeresooldalak24.hu a legjobb oldal, ha tanácsokat és tippeket keresel az online társkereséssel kapcsolatban. Az összes társkereső oldalt kielemeztük, hogy TE a legjobb online társkeresési élmény részese lehess.

scroll up