Nem olyan régen, egy történet árasztotta el az internetet, ami elmesélte, hogy milyen messzire juttot az online randizás, és hogy milyen hatással volt ez, magára a randizásra.

Egy férfi a bárban ült és meglátott egy nőt a közelben. Habár a bár tele volt potenciális randi lehetőségekkel és csinos hölgyekkel, észrevette, hogy a nő a Tinder applikációt böngészte a telefonján. Amíg a férfi megzavarodottan ült ott, a nő folyamatosan balra lapozott arcokat ítélezve közben. Évekkel ezelőtt az online randizás olyan dolog volt, amit az emberek a szabadidejükben folytattak, de az olyan applikáviók mint a Tinder megváltoztatták-e ezt?

Nagyon sok ilyen példa van, mint az előbbi, és ez nem tölti el a körülötte lévő embereket bizalommal. Az újjának egy egyszerű mozdulatával, a nő egyszerűen jelezte, hogy ‘nem érdekel senki sem ebben a bárban, ínkább a telefonomat bújom annak remányáben, hogy találok valakit aki jobban néz ki’. Ez less az új normális? Az online randizás meghódítja a vilégot, míg a bár üresen áll?

Az elmúlt pár évben, a házasságok, amik az online társekeresésnek hála jöttek létre, megemelkedtek. Érdekes less végig nézni, hogy ezek a számok miként fognak változni a jövőben.

Hogy megtudjuk a választ erre a fontos kérdésre, beszéltünk Michael Rosenfeld-el, egy szociológussal a Stanford-ról, aki az online randizást tanulmányozza évek óta. Rosenfeld látta az online randizás kirobbanását és csodálattal nézi a hatást amit keltett ez az új trend. Rosenfeld 3,000 embert tanulmányoz annak érdekében, hogy többet tudjon meg az online randizás kapcsolatairól.

Manapság, 25%-a a heteroszexuális pároknak, és 60%-a a homoszexuális pároknak ismerkedik meg a Tinderen. Megkérdeztük Rosenfeld-et, hogy mi az ő gondolatai az online társkeresés fejlédéséről.

Mit tanultál a mai világ randizásáról?

Egy szakértő véleménye az online társkeresésről
Egyre tübb ember házasodik meg az Egyesült Államokban. Az emberek általában a 20-s éveikben házasodtak meg, de a fiatalok mentalitása és vágyai megváltoztak. A kutatások szerint, a fiatalok nem szeretnének megállapodni a huszas éveikben, és meglehet ez azért van mert az emberek élettartama nőtt.

Ezelőtt, az élet rövidebb volt és mindennek bele kellet férnie egy rövidebb időtartamba. Manapság, az élettartam magasabb, és a fiatalok tudják, hogy várhatnak a harmincas éveikig, hogy letelepedjenek.

Természetesen a ‘modern románc’ is tovább fejlődütt, hála a telefonos applikációk megjelenésének. Manapság mindannyian hozzáférhetünk több ezer potenciális partner jelölthez, holott régebben az ismerkedés korlátozott volt, attól függően, hogy ki a szomszédod, vagy hogy az ismerőseid kivel tudnak összehozni.

Ezek a társkereső oldalak és applikációk lehetővé teszik az embereknek, hogy konkrétan olyan embereket keressenek akik illenek a izlésükhöz és preferenciájukhoz. Függetlenül attól, hogy egy egyéjszakás kalandot keresel, vagy valami komolyabbat, most könnyedén választhatsz.

Miért olyan sokan szkeptikusok az online társkeresésről?

A legnagyobb probléma az, hogy az emberknek túl sok a ‘választása’, és ez rossz lehet az emberek elméjének. Először is, a túl sok választási lehetőség dolgozhat ellened, mert egyszerűen túl sok a lehetőség, így nehéz válogatni. Másodszor pedig, a sok választás lehetősége miatt gyorsabban ítélkezhetünk, akár anélkül is, hogy elolvasnánk egy profilt.

Rosenfeld hozzátette, hogy attól függetlenül, hogy sok a szkeptikus, szerinte ez az elmélet nem vonatkozik az online társkeresésre. Tény, hogy az adatok azt bizonyítják, hogy az online kezdett kapcsolatok tovább tartanak, mint a hagyományos úton kezdődött kapcsolatok. Végső soron, úgy gondolja, ha két ember kapcsolatban van, akkor nem számít, hogy hogyan jutottak oda, hiszen az elméjük összekapcsolódott.

Az online társkeresás hasonlít a hagyományos módszerhez, mint például egy egyszerű találka is vezethet tübb éves kapcsolathoz, majd házassághoz; minden évben, több ember is regisztrál egy egyéjszakás kalandot keresve, és a végén véletlenül is, de megtalálják a szerlmet.

Egy szakértő véleménye az online társkeresésrőlEmellett, nagyon sokan nehéznek találják a társkeresést szemtől szemben, vagy egyszerűen nincs elég idejük, így az online társkeresés hatalmas előny számukra. A fiataloknak a választék óriási, és találkoznak emberekkel, online vagy akár bárokban is.

Az idősebb korosztálynak nincs ilyen nagy választéka, hiszen sokan az ő korukban már letelepedtek. Ebből kifolyólag, az online társkereső rendkívül fontos, ha valaki a 40-es, 50-es korosztályban keresgél.

Végül Rosenfeld megjegyezte, hogy a 2012-es papír bizonyítja ezt. Vegyünk egy 22 évest pédának, akit körülvesznek az emberek, akik potenciális partnerek lehetnek. Másrészt valaki a 40-es éveiben kevesebb opciókkal rendelkezik.

Szóval az online társkeresés nem is annyira különbözik a hagyományos társkeresástől?

Mint minden új technológiával, a félelmek legtöbbször túl vannak dramatizálva. Jelenleg, az emberek félnek, hogy az online társkeresés átveszi a hatalamat és egy olyan világban fogunk élni, ahol a szemtől szembeni kapcsolat nem létezik. Igaz, az emberek régen azt hitték hogy a telefonok megfogják változtatni az emberi értékeket, és a mosógépek feleslegessé teszik az önkiszolgáló mosgépeket, de mint tudjuk ezek egyike se vállt valóra.

Az egyik legnagyobb aggodalom oka, hogy félnek, hogy az emberek felültesek lesznek, az olyan applikációk miatt, mint a Tinder, ahol egy profilkép és egy nagyon egyszerő profil alapján ítélkezhetünk. Azonban, mi mint a társadalom, mindig is felületesek voltunk.

Semmi sem fogja megválltoztatni ezt a természetes folyamatot, technológio vagy sem. Nagyon régen, a férfiak az alapján ítélték meg a nőket, hogy hogyan tudnak kihordani egy gyereket, a csípőjük alapján. Mi, mint egy faj, felületesek vagyunk először, addig amíg meg nem ismerjük a másikat.

Itt fontos szempont, hogy ezek a felületes ítéletek, mind technológia nélkül jönnek létre. Amikor szinglik estéjére megyünk egy bárban, az első dolog amit teszünk, hogy szétnézünk, hátha látunk valakit akir érdekesnek (és helyesnek) találunk. Ez ugyanaz a folyamat, amit a társkereső applikációk is csinálnak.

Egy szakértő véleménye az online társkeresésrőlAz online társkeresés elősegíti a házasságot?

Rosenfeld megjegyezte, hogy az online társkereséssel kezdődő kapcsolazok sokkal gyorsabban végződnek házassággal. Ez főként két oknak köszönhető:

  • Online a felhasználóknak tényleg esélyük van valaki olyat találni, aki megfelel minden evárásuknak. Hagyományos társkereséssel randizhatsz valakivel hónapokig is, mire rájössz, hogy nem igazán illetek össze. Online társkereséssel ezeket a dolgokat azonnal megtudod. Ez végső soron növeli az esélyét, hogy megatláld az ‘igazit’.
  • Másodszor, online társkereséssel sokkal több dolgot megtudsz az illetőről az eslő ranid előtt. Még mielőtt két ember eldönti, hogy találkoznak sokat beszélgetnek egymással a digitalis módon, és emellett elolvassák egymás profiljait is, hogy megismerjék a másikat.

Mi az időbeli különbség az online és a hagyományos társkeresés között?

Az online párok általában négy éven belül megházasodnak. Azok, akik a technológia nélkül találják meg az igazit, áltílában tíz éven belül házasodnak meg.

Ahogy olvashattuk, azok akik online találkoznak, sokkal előrébb tartanak a kapcsolatukban még az első randi előtt. Amit egy online pár elér egy hét alatt, az egy átlagos párnak akár hónapokig is tarthat. Pont emiatt, ők minden szakaszában a játéknak előnyt élvezhetnek, tudva, hogy mind a ketten kiválasztották a másikat, ami elősegíti a hosszabb, komolyabb kapcsolatot.

Az emberek házasság reményében használják az online társkeresést?

Aza z igazság, hogy úgy tűnik van összefüggés azok között, akik a Match és eHarmony oldalt használják és azok között, akik megakarnak házasodni. Amikor megismersz valakit egy bárban, nincs feszültség, hogy elkezdj egy kapcsolatot, és főként nincs feszültség, hogy megházasodj. Az online társkeresésnél, a házasság motiváló faktornak bizonyul, hoszen az emberek ott főként komolyabb kapcsolatot keresnek.

Egy szakértő véleménye az online társkeresésrőlEzt tudva, ez teljesen aláássa mindenki aggodalmát a technológiával kapcsolatban. Az általános aggodalom az, hogy mindenki egyéjszakás kalandot keres a neten, és már senki sem akar komoly kapcsolatot. Azonban az online társkeresés tübb sikeres házasságot hoz létre, mint bármely másik társkeresési technika.

Ettől eltekintve, általában egy kalap alá kategorializáljuk az online társkeresést, de tudjuk, hogy több weboldal más-más lehetőségeket kínál. Ha valakit nem érdekel az egyéjszakás kaland, akkor azt feltételezi, hogy az online társkeresés ezt foglalja magába.

Akkor a ‘probléma’ csak egy félreértés?

Sokan igaznak tartják, hogy ez a technológia olyan erős, hogy két embert össze tud hozni, akik egyébként nem találkoztak volna. Az összes online kapcsolatnak negyede olyanoké, akik egyébként nem találkoztak volna, hiszen nincs semmilyen kölcsönös kapcsolat köztük.

A múltban szinte lehetetlen volt, hogy két idegen ennyire megismerje egymást, de most már élhetünk ezzel a lehetőséggel. Bizonyára ez job, hiszen most mindenkinek aki használja az online társkeresést, megnőtt eséllyel keresheti azt aki boldoggá teszi egy életen át.

Származik előny abból, hogy az internetes társkereső összehozza különböző vallású és ethnikumú embereket?

Összeségéban, az internet lehetővé tette, hogy különböző nemzetiségű, ethnikumú, kultúrájú és vallású embereket találkozzanak. Azonban, csak azért mert lehetőségünk van erre, ez nem azt jelenti hogy élünk is ezzel az eséllyel. A technológia előtt, mi olyan emberekkel randiztunk volna akik a baráti vagy társadalmi körünkbe tartoztak, és valószínüleg hozzánk hasonló háttérrel rendelkeztek.

Még ezzel az online lehetőséggel is, ugyanazokat választjuk, akiket offline in választanánk. A minden évben létrejövő túlnyomú kapcsolatok nagy része általában ugyanabba az ethnikumba tartoznak, míg a kevert ethnikumú kapcsolatok száma csekély.

Ezzel együtt azonban nem hibáztathatjuk az internetezők döntéseit azonnal, hiszen vannak más tényezők is amik szóba jöhetnek. Főként, az online társkereső oldalak nem ‘ajánlanak’ másmilyen ethnikumú embereket nekünk, mint amilyenek mi vagyunk? Természetesen nem tudjuk, hogy milyen algoritmusokat használ az online társkereső oldalak, de meglehet, hogy ha a felhasználóknak nem csak ugyanolyan ethnikumó embereket ajánlanának, ezek a statisztikák megváltoznának.

Amikor a vallás jön szóba, akkor több a váltüzatosság, hiszen nem tudjuk elmondani, hogy mi valaki vallása a profilképe alapján, és amikor már megismerjük, akkor az már nem is számít. Online profil képek tisztán mutatják valaki nemét és ethnikumát, de a vallás nincs egyértelműen cimkézve, ezért sokkal több a kevert vallású kapcsolatok száma magasabb mint a kevert ethnimukúaké.

Végül, a szexuális preferencia is befolyásolva van online, ugyanis egy heteroszexuális férfi az ötből találja meg a partnerét online, viszont két homoszexuális kapcsolat a háromból találja meg a partnerét online. Úgy gondolják a legnagyobb ok erre az, hogy mint a vallással, ezt sem lehet látásból elmondani, azonban online egyből megtudhatjuk a profil alapján.

Megemelte az internetes társkereső az emberek számát akikkel ranizunk mielőtt még letelepdnénk?

Nem feltétlenül van változás, hogy hány emberrel randizunk az életünk folyamán, mert az érzéseink még most is jelentős részei ennek, és a legtöbben ínkább több időt töltenek el azzal, hogy megtalálják az igazit.

Egy szakértő véleménye az online társkeresésrőlÁltalános tévhit a társadalomban, hogy a válások aránya növekszik. A kilencvenes években, a válások száma hatalmasat nőtt az Egyesült Államokban, azóta viszont folyamatosan csökken. A millennium forduló óta, a válások száma folyamatosan csökken az Egyesült Államokban, amit nagyon sokan meglepőnek találnak.

Ez azt jelenti, a közhiedelem ellenére, hogy az eberek nem hagyják el a kapcsolatukat, azért hogy részei legyenek a mobilos társkeresésnek.

Nincs összefüggés az internetes társkeresés és a válások arányának a száma között. Nem hibáztathatjuk a technológia növését semmive, hiszen egyszerűen nem tett tönkre semmit, annak ellenére amit az emberek állítanak. Persze akadhatunk történetre, hogy ‘valaki otthagyta a partnerét a Tinderért’ de ez elég ritka.

Mindent összevéve az emberek élvezik a találkozást másokkal, amíg megtalálják az igazit, de ez a technológia előtt is így volt. Ha megkérdezel embereket a 60-as, 70-es éveikben, akiket még nem segített a technológia, sokan valószínüleg élveztek egy-két randevút, mielőtt még letelepedtek a jövőbeli férjeikkel-feleségeikkel.

Ezzel a technológiával, ez a folyamat csak egyszerűbb lett, hiszen az embereket el lehet érni másodpercek alatt üzenetek által, és másokat ugyanilyen könnyen lehet törölni. Mindig lesznek kivételek a kutatásokban és a tanulmányokban, de a nagy kép a lényeg.

Mit tanultál ennyi évnyi kutatásból?

A múltban mind úgy voltunk nevelve, hogy azt hittük mindenki szeretné megtalálni a happz end-jét és leaker telepedni, mint ahogy a romantikus filmekben láttuk. Nagyon sokan ezt gondolva nőttek fel, így nem értik amikor mást mondunk nekik. Aza z igazság, hogy már nem olyan sokan szeretnének letelepedni, és ha mégis, akkor azt az életüknek egy későbbi szakaszában tennék meg. Ahogy már említettük ezelőtt, a múltban a letelepedési évek a 20-asak voltak, most azonban már a 30-asok azok.

Ahogy az élettartamunk és az életminőségünk javult, szeretnénk addig élvezni az életet amíg fiatalok vagyunk, és csak akkor keresni valakit akivel letelepedhetünk, amikor már ‘túl öregek’ vagyunk, hogy ezt az életstílust folytassuk. A házasság a 26-30-as évesek körében egyre ritkább, és nehéz olyat találni aki megházasodik és a 21-25 éves kategóriába tartozik.

Összefoglalás

Szóval itt is van, egy szakértő gondolatai az online társkeresésről. Érdekes látni néhány dolgot amit kifejtett, és hogy a társadalom miként változott az online társkeresés bemutatása óta. Ahogy a technológia is tovább fejlődik, sokkal nagyobb szerepet fog játszani a jövőben, és érdekes less látni, hogy az előbb felsorolt fontos pontok hogyan fognak változni. Itt tovább olvashatsz arról, hogy hogyan is működik az online társkeresés, itt, hogy hogyan maradj biztonságban miközben azt használod, és itt, hogy hogyan találj valakit alkalmi randizásra.

mm

A Tarskeresooldalak24.hu a legjobb oldal, ha tanácsokat és tippeket keresel az online társkereséssel kapcsolatban. Az összes társkereső oldalt kielemeztük, hogy TE a legjobb online társkeresési élmény részese lehess.

scroll up