Sok évvel ezelőtt, az online társkeresőt úgy látták, mint egy reménytelen és kétségbeesett utolsó kísérlet a szerelemért. Akik úgy gondolták, hogy esélyt adnak ennek a fajta keresésnek, azokat megbélyegezték. Azonban, az online társkeresés, most nagyobb mint valaha.

Manapság már minden korosztály használ társkereső weboldalakat és telefonos applikációkat. Tény, hogy a mai világban minden harmadik kapcsolat online kezdődik, és jelentős százaléka ezeknek, házasságban végződik. Szóval nézzük is meg, hogy miért ilyen népszerűek a társkereső oldalak, és milyen hátrány jár a használatukkal!

Előnyök

Egyenlített játék – Amikor egy bárban találkozol valakivel, nem tudod hogy szingli-e vagy sem, így van hogy elpazarolod az egész estéd. Azonban a társkereső oldalakon, tudod, hogy mindenki ugyabbban a csónakban evez és keresi a szerelmet. Ezt szem előtt tartva, nyugodtan beszélgethetsz bárkivel, hiszen tudod, hogy ők is szinglik.

Választási lehetőségek – Az egyik legnagyobb előnye az online társkeresésnek az, hogy milyen sok a felhasználó minden egyes oldalon. Ha olyan valaki vagy, akinek nincs sok barátja, akkor ez kifejezetten hasznos lehet számodra. Mindezek mellett, manapság már nagyon sok oldal bevezette az új funkciót, ami alapján hasonló emberekkel találkozhatsz, így nem kell több száz olyan emberen végig menned, akivel nincs semmi közös bennetek. Függetlenül attól, hogy vallásról, szexualításról vagy más egyéb dologról van szó, most már megvan rá a lehetőség, hogy hasonló-gondolkudású emberekkel ismerkedj.

Segít a szégyenlősöknek – A társkeresés világa, néha túl sok nyomás lehet egy szégyenlős embernek, de hála az online társkeresésnek, a levelezéseken keresztül is kilehet építeni egy szép kapcsolatot még mielőtt két ember találkozik. Rengeteg új tanulmány kimutatta, hogy a társadalmilag szorongó emberek szívesebben kezdik el a kapcsolatukat online, hiszen így nincsenek akkora nyomás alatt. Ha mégis túl sok a nyomás időről-időre, akkor csak egyszerűen ki lehet kapcsolni a számítógépet, és vége is van.

Az online társkeresés előnyei és hátrányaiA nemi szerepek eltávolítása – Éveken keresztül, az volt az elvárás, hogy egy férfinek kell megközelítenie egy nőt, és ez volt a megszokott a társadalomban. Bár ez még mindig megtörténik online is, a nőknek most van esélyük, hogy ők tegyék meg az első lépést, így eltávolítva a nemek szerepét. Természetesen, ennek is megvannak az előnyei, de a legnagyobb, hogy így nől az esélye, hogy megtaláld az igazit, hiszen lehet, hogy egy olyan nő fog megközelíteni, akinek te nem mertél volna írni.

Hátrányok

Nem elég részletes – Az egyik legnagyobb probléma az online társkeresés világában az, hogy bár az anonimitás megvéd minket másoktól, ugyanez megadakadályozza, hogy valakit rendesen megismerjünk, anélkül hogy beszélnénk, vagy találkoznánk. Nagyon sokan azt állítják, hogy nem lehet egyszerűen eldönteni, hogy két ember igazán illik-e egymáshoz, a kevés információ apaplján a társkereső profiljukról. Míg a jövedelem és az oktatás érdekes beszélgetési téma lehet, nem dönti el nekünk, hogy “jó” vagy “rossz” párosítás lennénk-e.

Az online társkeresés előnyei és hátrányaiEzzel együtt, egy új probléma is keletkezik, hiszen könnyen félre érthetünk egy fontos információt az illetőről. Ha például valaki profilja azt állítja, hogy szereti a zenét, az remek beszélgetési téma lehet. Azonban, amikor találkozol velük, lehet hogy megtudod, hogy teljesen más fajta zenét szeretnek, mint te.

Ez tönkreteheti az este hátralevő részét, hiszen nem csak elvesztettétek a beszélgetési témát, de lehet hogy ki nem állhatod azt a zene stílust, amit ő szeret. Ez csak egy példa, de ez többféle képpen is előfordulhat. Az egyetlen dolog amit tehetünk a hiányos információval, hogy megpróbáljuk kitülteni a lyukakat, de ez káros lehet egy esetleges kapcsolatra.

Jó ötlet a sok lehetőség? – Már megvitattuk, hogy a sok választék jó lehetőség lehet, de van-e ennek rossz oldala is? Összességében nem szeretjük, ha kicsi a választék, mert akkor nem érné meg az időnket, és harcolnunk kellene másokkal, azért amit mi szeretnénk. Azonban a túl sok választás megváltoztathatja a gondolkodás módunkat, hisz nem akarunk rossz döntéseket hozni. A végén azt gondoljuk, hogy “itt ez a sok lehetőség, és még mindig nem találtam megfelelő partnert”, és ez tönkreteheti az önbizalmunkat.

Mindent egybevéve, a minimális választási lehetőség, rákényszeríthet minket, hogy olyan döntést hozzunk, amit amúgy nem tennénk. Ha kicsivel több a választék, akkor boldogok lehetünk a döntésünkkel. Viszont ha, véget nem érő a jelöltek száma, akkor elkezdjük megkérdőjelezni a saját ítélkezésünket, és kíváncsivá válhatunk, hogy van-e valaki más a nagyvilágban, aki még ennél is jobb.

Miután szakítunk valakivel, sokszor hallhatjuk, hogy rengeteg hal van a tengerben’ viszont az online társkeresőkön, tényleg több százezer (ha nem millió) ember keresi a szerelmet. Ez nem csak tönkretehet egy kapcsolatot (hiszen folyton arra gondolunk, hogy van-e ennél jobb is), ez elősegíti az értékteéenségét érzetét, hiszen a profilok tárgyakká alakulnak egy polcon, ahelyett, hogy valódi embereknek látnánk őket.

Az online társkeresés előnyei és hátrányaiTúl nagy nyomás – A sok lehetőséggel az online társkereső oldalakon, hajlamosak lehetünk rá, hogy nyomást gyakoruljunk magunk iránt, hogy megtaláljuk az “igazit”, és ha ez nem sikerül egy bizonyos határidőn belül, akkor “túl sok” időr pazaroltunk el. Ennek a szituációnak nyilvánaló a veszélye, hiszen ha kiakarunk kényszeríteni egy kapcsolatot, anélkül, hogy megismernénk a másikat, akkor az a kapcsolat halálra van ítélve, még mielőtt elkezdődne.

Az az igazság, hogy pár napon elteltével, fel is adunk embereket, hiszen nem halad a kapcsolat elég gyorsan, vagy nincs meg az a közös szikra. Ez azonban nem a megfelelő megközelítés a társkeresők felé. Tény, hogy nagyon magas százaléka a sikeres kapcsolatoknak lassan és általában barátsággal kezdődik.

Ha visszagondolsz az online társkeresés előtti időre, akkor is több randira mentünk volna el, még mielőrr eldöntöttük, hogy “működni” fog-e. Ha nem is működött, akkor is tanultunk valamit magunkról, vagy a randizásról. Az online társkereséssel rákényszerítjük magunkat, hogy gyorsan ítélkezzünk. Ez eltávolítja az egyik előnyt, ami kifejezetten jó volt a szégyenlős embereknek. De minél tovább erőltettjük meg magunkat, annál messzebb ijesztjük a szégyenlős embereket.

Nagyon sok szégyenlős embernek szüksége van két, három randira, mielőtt még megtutatja az igazi személyiségét, de ha nem kap egy második vagy harmadik esélyt, akkor nem fog merni kibontakozni. Mindent összeveteve, elszalaszthatod a lehetőséget, hogy megtaláld életed szerelmét, pusztán azért, mert túl sok nyomást gyakorolsz magadon.

Rossz fókusz – Az előző ponttól folytatva, elkezdünk csak a külsőkre figyelni, ami teljesen a rossz megközelítés. Az igazság, hogy az emberek jobb képüek lesznek, miután megismerjük őket. Ha egy kép alapján ítélkezünk az Interneten, akkor soha sem fogjuk megadni a lehetőséget, hogy a személyiségük is csillogjon.

Az online társkeresés előnyei és hátrányai

Elfelejtjük a többi módszert – Mint ahogy már olvastuk az online társkeresés előnyeinél, ez a módszer remek lehet, azonban könnyen rá is lehet szokni. Annyira megszokjuk az online világot, hogy teljesen elfeledjük, hogy hogyan is kell szemtől-szemben ismerkedni. Az online társkeresés egy segítség, hogy megtaláld az igazit, nem pedig a fókuszpont.

Összefoglalva, az online társkeresés egy remek eszköz, és mint ahogy a felhasználók, weboldalak és applikációk száma is mutatja, sokkal népszerűbb, mint valaha. Azonban fontos emlékezni a negatív pontokra is, hiszen ezeket könnyen ki lehet köszörülni. Ha nem gyakorlunk túl sok nyomást magunkon, nem őrülünk bele a sok lehetőségbe, emlékszünk más módszerekre, és úgy kezeljük a profilokat, mint embereket, akkor a társkeresés nagyon előnyös lehet!

mm

A Tarskeresooldalak24.hu a legjobb oldal, ha tanácsokat és tippeket keresel az online társkereséssel kapcsolatban. Az összes társkereső oldalt kielemeztük, hogy TE a legjobb online társkeresési élmény részese lehess.

scroll up